”Mieti mitä teet päivittäin tai viikoittain. Mieti mitä tykkäät tehdä. Sitten kun nuo kaksi asiaa kohtaavat, niin kannattaa tehdä sitten sitä.”

Kutakuinkin tällaiset sanat kuulin alkutalvesta 2012 Varapuun koulutuksessa Mikko Sjögrenin suusta. Siitä ei kauaa kulunut, kun tajusin, mihin oma unelmani liittyy. Piti vain katsoa peiliin ja huomata, että kaikki vaatteeni ovat adidasta. Sinä hetkenä unelmani syntyi: oma adidas-myymälä.

Pyörittelin ideaa päässäni muutaman kuukauden, jonka jälkeen päätin käydä kysymässä neuvoja Tiimiakatemiasta valmistuneelta Suvi Widgreniltä, joka toimii myymäläpäällikkönä useassa eri Vila-myymälässä. Kerroin ideani hänelle ja hän sanoi, että soita adidakselle. Siinä hetkessä unelmastani tuli unelma, sillä unelma ei ole unelma, jos siitä ei kerro kenellekään.

Lopulta en kuitenkaan kokenut unelmani vastaavan täysin siihen, mitä oikeasti halusin, joten unelmani muotoutui seuraavaksi. Haluan olla nostamassa adidasta maailman suurimmaksi ja merkittävimmäksi vapaa-ajan ja urheilun brändiksi. Haluan, että muutkin voisivat tuntea samanlaisia tunteita pitäessään päällään adidasta. Sitä kaikkea mitä se edustaa urheilusta katumuotiin. Jos minäkin voin, niin muutkin voivat. Onnistuisikohan se 2030 mennessä? Miksei? Tuntuu kivalta kirjoittaa tuo :)

Mikseivät ihmiset sitten puhu paljoakaan omista unelmistaan? Luulen, että suurin syy on pelko. Pelko siitä, että joku muu toteuttaa unelmasi. Pelko siitä, että joku vie sen sinulta. Pelko siitä, miten ihmiset suhtautuvat unelmaasi. Nämä ajatukset olivat ainakin itselläni mielessä ennen unelmani julkituomista. Kuten arvata saattaa, niin tuollaiset ajatukset ovat täysin turhia. Kun tuot unelmasi julki, niin:

  1. Muut osaavat auttaa sinua sen toteuttamisessa. Itse olen saanut useita kontakteja unelmaani liittyen ihan vain siksi että muut tietävät unelmastani.
  2. Muut puhuvat sinulle unelmastasi, jolloin se porautuu voimakkaammin alitajuntaasi. Alitajunta on sinun sammumaton ja täysin ilmainen ideointityökalu. Se ideoi niitä asioita, joita sinne syötetään.
  3. Unelmastasi tulee konkreettinen tavoite johon haluat päästä. Unelmastasi tulee unelma.

Miten löydän unelmani?

Unelmia voi olla monenlaisia. Puhun nyt kuitenkin pääasiassa työhön liittyvistä unelmista. Siitä, miten löytää se oma juttunsa. Hyvä uutinen on se, että sisimmissäsi tiedät, mikä on sinun juttusi. Vaikeinta on kuitenkin sen esiin kaivaminen. Tässä tulee seuraavaksi muutama esimerkki ja työkalu unelmien esiinkaivamiseksi.

Sydänmagneetti

Laita silmäsi kiinni ja kuvittele, että sydämesi on magneetti, mikä vetää puoleensa kaikkea sinulle tärkeää. Tee tätä vähintään puolen minuutin ajan. Ensimmäisellä kierroksella, mieleesi tuli todennäköisesti eri ihmisiä, asioita, esineitä, eläimiä tai jotain, mistä voit pitää konkreettisesti kiinni. Kuitenkin nämä asiat olisivat sinulle merkityksettömiä ilman tunteita. Siksi tehdään sama harjoitus uudestaan. Nyt pidä minuutin ajan silmiäsi kiinni ja mieti, millaisia hetkiä sydämesi vetää puoleesi. Millaisia tunnetiloja niihin liittyy ja millaisia tunnetiloja ympärillä oleville ihmisille tulee sinun vaikutuksestasi? Missä tunne tuntuu?

Harjoituksen ideana on kaivaa esiin niitä tunnetiloja, joista juuri sinä pidät ja joita haluat aiheuttaa muille ihmisille. Miksi? Ihmisen koko toiminta perustuu tunteisiin. Kukaan ei tekisi mitään, jos niistä ei tulisi jotain tunnetta. Urheilulajit, yhdessäolo ja ylipäätään kaikki olisivat täysin merkityksettömiä ilman tunteita. Siksi sinun tulee miettiä tätä:

Millaisen tunnetilan sinä haluat luoda itsellesi ja millaisen tunnetilan haluat luoda muille ihmisille omalla tekemiselläsi. Eli siis kirjoita ylös jokin tunne, mistä pidät, ja lähde rakentamaan sen ympärille kaaviota, mikä kertoo mitä tekemällä voit sen saavuttaa.

Tätä voi verrata kaupassa käyntiin. Ruoan ostaminen on hyvin vaikeaa, jos ei mieti yhtään, mitä tekee mieli. Tai sitten jos tekee mieli kanaa, niin tuntuisi tyhmältä ostaa possua ihan vain siksi, että katsotaan jos tekisikin tätä mieli.

Esimerkissä ruoka kuvaa tekemistä ja mielihalu tunnetta, joka halutaan saavuttaa. Jos mielesi tekee kanaa, niin et saavuta mielihalujasi ostamalla possua. Jos mielesi tekee haastaa ja ylittää itsesi, niin et saavuta sitä tunnetta tekemällä sellaista asiaa, missä ei voi kehittyä. Älä siis mieti, mitä haluat tehdä, vaan mieti millaisen tunnetilan haluat ja mitä tekemällä voisit sen saavuttaa.

Itsetutkiskelu

Kirjaa ylös päivän aikana kaikki mitä teet. Pohdi, miksi teet niitä asioita ja miksi valitset juuri kyseisen tyylin tehdä niitä. Mikä on lempikellonaikasi? Miksi? Millaisia uutisia luet ja millaisia et? Jätätkö jotkin uutiset lukematta siksi, ettet saisi jotain tiettyä tunnetilaa? Luetko taas vastaavasti jotkin uutiset, jotta saisit jonkin haluamasi tunnetilan? Mitkä asiat pyrit tekemään nopeasti? Käytkö esimerkiksi lähimmässä, mutta kalliimmassa kaupassa siksi, ettet halua käyttää kaupassa käyntiin aikaa, jotta sitä jäisi enemmän johonkin muuhun? Mihin? Mihin kiinnität kodissasi eniten huomiota? Siisteyteen? Sisustukseen? Elekroniikkaan?

Tätä voi jatkaa loputtomiin. Tärkeimmät kysymykset ovat kuitenkin:

  • Mitä?
  • Miksi?
  • Mikä tunnetila?

Kun vastaat näihin kysymyksiin, niin alat huomaamaan, mitä tunnetilaa havittelet jatkuvasti täysin huomaamattasi. Mikset lähtisi havittelemaan samaa tunnetilaa tekemällä tietoisesti jotain sellaista työtä, joka aiheuttaa sen tunnetilan? Sinä tiedät, mitä se on.

Tee päätös. Haluan löytää unelmani! Vain sinä voit sen päättää ja vain sinä voit sen estää.Päätöksessä nimensä mukaan jokin päättyy. Etsimättömyys päättyy ja etsiminen alkaa. On vaikelähteä etsimään, jos ei ole suuntaa. Siksi tee itsetutkiskelua. Kun olet itsetutkiskelun avulla löytänysuunnan, oman kenttäsi, johon lähteä, niin lähde. Törmäät siellä jatkuvasti uusiin ideoihin, sillä seon sinun kenttäsi. Kenttä, joka jyllää alitajunnassasi kokoajan. Lopulta löydät sen mitä olet etsinyt - sinun unelmasi.

-Kimmo Pulkka
kimmo(a)millio.fi

Kirjoittaja on kolmannen vuoden tiimiyrittäjä Osuuskunta Milliosta.